Friday, February 08, 2019

Sakit.


Assalamualaikum, alhamdulillah ada masa sikit nak update di sini. Dalam 3 minggu ni always jatuh sakit. On off tapi selalu pujuk hati sebab nanti sakit ni akan hilang juga. Just enjoy je rasa sakit ni. Last sakit teruk masa pregnant 2 tahun lepas (2017) dan tahun ni muncul la penyakit2 yang tak diingini (eh, cakap redho and enjoy je?ahaa). A week before balik Kuching hari tu ada allergic, bersin non stop. Oh pujuk hati lagi, maybe selalu kemas rumah sewa baru coz banyak habuk masa vacuum carpet and lain2. But bila balik Kuching, alhamdulillah satu minggu jaga ayah, badan ni langsung tak meragam even though keletihan ya amat. But rasa kasihan with my mum, mungkin kami ulang alik ke hospital everyday, ibu pula kena batuk. Alhamdulillah she is getting better now. Ahaa, after balik dari Kuching, alahan makin teruk, bersin running nose non stop. Ambil Cetrizine, Chlorpheniramine, Clarinase, semua tak jalan. Dalam 3-4 hari bertemankan tisu. So one of my colleague tak bagi lagi ambil anti-histamine, kang semua kering dalam badan nanti boleh bagi kesan pada tekak pula. Tsk. So I stop la ambil ubat (sedangkan sebelum ni takut gila ambil ubat, yang tau panadol je berani sikit ambil hehe). Bila dah stop bersin dan selesema, kulit muka pula naik kemerah-merahan, sekali lagi yang dapat buat is redha je. Enjoy je la rasa sakit ni. Dah kemerah2an, batuk non stop pula, tanpa kahak. Nak tulis lagi nama ubat, on Thymol Gargle, Copastin dan sekarang on Doxy untuk 5hari. Berkurang alhamdulillah. Then now tunggu radang di kulit ni berkurang baru la selesa sikit. Sapu sapu aqueous cream bg lembap kulit. Sorry to my dear husband, coz tak dapat buat homework dalam 1minggu ni. Dan genap dah 1 minggu hari ni kami pindah ke rumah sewa baru. My hubby, my baby, my mum and I (oh Leo tooo..)





Satu ayat I will keep in my mind, sorang colleague cakap "untungla dapat sakit, masa sakit la dapat banyak pahala sebab banyak sebut nama Allah." 




Deep.