Saturday, July 25, 2015

Kundasang Part 1

Bulan Februari yang lalu, saya dan encik M ke Kundasang. 3hari 2malam. Masa pertama kali datang ke Kundasang tahun 2013, dah fall in love dah dengan keindahan Allah Maha Besar ni.

Memandangkan saya dan encik M suka berjalan-jalan, saya book lodge awal-awal. Kami menginap di Mile36 lodge. Bayaran RM150/day include breakfast. Lodge ni terletak 4.5km dari Kundasang. Bilik kami betul-betul menghadap Gunung Kinabalu. Osem oke..osem. 

Pagi keesokkan harinya, kami pergi ke Desa Dairy Farm di Mesilau, lebih kurang 10minit perjalanan dari pekan Kundasang, nak lawat lembu-lembu dan kambing-kambing yang comel. Bayaran masuk, RM4 untuk dewasa. 


Pemandangan pagi di pekan Kundasang. Di Kundasang ni banyak kedai makan, KFC pun ada. Tapi saya dan encik M pergi ke kedai makan berhampiran dengan stesyen minyak Kundasang. Alamak, lupa dah nama kedai tu. Hihi.


Selepas sarapan, kami bertolak ke Mesilau. Selesa pergi dengan kereta sendiri. Boleh pergi mana-mana kita nak. Sebelum ni (tahun 2013, masa tu belum kahwin hikhik) saya pernah menyewa kereta Saga FL 1.3 (RM150/day) dari KK dan drive sendiri ke Kundasang cuma ambil masa 2 jam memandu.


Nah, ni bayaran masuk ke Desa Dairy Farm :)



Zoom sikit, banyak lembu dalam gambar ni hihi :)


Semua lembu tengah khusyuk dengan rumput-rumput yang menghijau.


Bila dah masuk, ni tempat wajib untuk bergambar :)


Bahagian dalam Desa Dairy Farm ni banyak menjual produk susu lembu ni. Saya dan encik M memang gila aiskrim. Wajib, wajib. Selain itu, wafel, puding dan fresh milk. Okay, memang kuat makan. Tak sampai setengah jam dah habis. Fresh milk bawa balik rumah.


Saya ambil gambar dan encik M bawa handbag ops :)



Sesi beri susu dengan kambing-kambing comel ni. Satu botol susu, RM1.50.


Encik M pula :)


Baca kat atas ni haa :)


Anak-anak lembu pula. Part ni kelakar, masa nak ambil gambar dengan lembu ni, sweater encik M kena jilat oleh lembu ni. Penuh dengan air liur. Gelak-gelak pastu encik M suruh bersihkan sweater tu. Nasib baik ada sinki dan tisu. Tsk. Tsk.


 Sekarang melawat ibu dan bapa lembu pula hee :)



Kami ambil masa 1jam lebih berjalan-jalan di Desa Dairy Farm ni. Banyak aktiviti boleh buat. Sila ambil gambar banyak-banyak di sini ya. Pemandangan sangat menyejukkan mata dan hati ni. Eh. :)


Jalan-jalan di Kundasang ni akan bersambung di entri yang lain. InsyaAllah.



Assalamualaikum.



:)

No comments: