Sunday, June 04, 2017

Amsterdam Part 1


Assalamualaikum, Hi! Entri kali ni dilemma nak bagi tajuk apa, sebab eurotrip hari tu pergi 14days macam tu, jadi nak buat sampai part 14??? fikir balik macam jauh lagi perjalanan nak buat semua entri. Nak buat sinopsis macam rugi pula sebab banyak tempat saya dan en.suami cover last year :p


Perjalanan kami bermula pada 3 Disember, dari Sabah ke KLIA, then dari Kuala Lumpur ke Amsterdam kami naik Qatar Airways selama 15jam, transit kejap di Doha.

   

Gambar kenang-kenangan di Hamad International Airport, Doha. Transit dalam 2 jam macam tu kalau tak silap, sempat solat dan bersihkan diri. Airport ni sangat la cantik :)


Paling saya suka naik Qatar Airways ni of course lah makanan dia yang sedap. 

Selepas 15jam perjalanan dari Kuala Lumpur kami sampai ke Amsterdam Airport Schiphol. Kami sampai di Amsterdam dalam pukul 12tengahari pada 4 Disember, dan ambil masa untuk bersihkan diri dan solat. Toilet sini free. Then baru lah, kami beli train ticket dari Amsterdam Airport to Amsterdam Central dengan harga €5,20 per person dan perjalanan dalam 15minit.

Dah sampai di Amsterdam Central, plan asal nak jalan-jalan sekitar bandar, tapi tempat simpanan bagasi agak pricey, so kami decide untuk bertolak terus ke Amsterdam Sloterdjik.

Ni train dari Amsterdam Central ke Amsterdam Sloterdjik. Dan harga train ticket ialah €3,20 per person dan masa perjalanan ialah 5minit je :)


Amsterdam Sloterdjik Station ni ialah tempat dimana kami akan menunggu OuiBus untuk perjalanan dari Amsterdam ke London. Memandangkan bas yang kami naik akan sampai malam. Kami jalan-jalan sekitar station ni, ada satu tempat ni memang khas tempat letak basikal. Kalau saya pun boleh jadi pelupa letak basikal kat mana. Hehe.


Memandangkan suhu di luar Amsterdam Sloterdjik Station ni makin sejuk, kami berehat di dalam station. Kerusi tidak disediakan di dalam station ni melainkan kita duduk di dalam mana-mana restaurant. Gambar di atas ni tiket masuk WC (toilet), dengan harga €0.50, bagi dorang 50sen je. Serious berbaloi bayar RM2++ sebab toilet dorang sangat la canggih dan bersih, tak ambil gambar sebab tak bawa handphone pun dalam toilet (rasa rugi sikit..) Next entri akan selit sket tentang toilet di negara-negara di Europe ni. Hehe :p

Saya dan en.suami cari satu sudut dan duduk di lantai then ada satu masa tu en.suami nak berdiri tapi macam tak larat (faktor kesejukan hee..) ada sorang local situ hulur tangan untuk bantu en.suami berdiri. See, benda sekecil macam ni boleh buat hati kita tersentuh.

Suhu sebelah malam makin sejuk dengan -4celcius, makin sejuk makin lapar, kami decide untuk menunggu di dalam Starbuck dan beli hot chocolate, makan energy bar dan roti.


Sepatutnya bas kami sampai jam 8.30malam. Cuak la juga sebab tak sampai-sampai pun. Pukul 9malam macam tu baru lah OuiBus sampai. Senang je, tunjuk tiket melalui handphone dan boleh simpan bagasi. Bas pun sangat la selesa.

Maka bermula lah perjalanan kami dari Amsterdam ke London.  Sepanjang perjalanan kami akan turun dua kali untuk pemeriksaan imigresen dan ada masa tu akan turun dari bas sebab naik feri. Di dalam OuiBus, pemandu akan bagi borang untuk diisi supaya mudah untuk diperiksa semasa di immigresen.

Memandangkan kami naik midnight bus, kerja kami adalah tidur je dan ambil masa yang ada untuk rehatkan badan. Perjalanan dari Amsterdam ke London mengambil masa selama 9jam 55min.



Day 1
Sabah - KLIA2
KLIA2 - KLIA
Amsterdam Airport Schiphol
Amsterdam Central
Amsterdam Sloterdijk Station







Next entri, London :)
Salam.








No comments: