Sunday, June 11, 2017

London Part 1

Assalamualaikum, Hi! Entri kali ni sambungan perjalanan saya dan en.suami dari Amsterdam ke London. Perjalanan mengambil masa selama 9 jam 55 minit. 2 kali pemeriksaan immigration, dan naik ferry selama 2 jam. Kami sampai di London dalam jam 9 pagi dan Ouibus akan berhenti di London Victoria Coach Station.

www.anissara.com
Sampai di London Victoria Coach Station, saya beli Oyster Card. En.suami tak beli sebab dia masih simpan card dia sejak zaman belajar dulu (cehh..) Kami top up £30 seorang. Dah topup tu kami stretching sket badan sebab dok lama dalam bas dan kejap lagi nak bawa backpack berat. Tsk.. tsk.. :p

Kami pergi ke Victoria Station dan naik train ke Bayswater Station sebab kami akan menginap di Mstay Hyde Park Hotel selama 4 hari 3 malam (inc breakfast). Hotel ni 2 minit jalan kaki je dari Bayswater Station. Kami pilih Bayswater sebab ramai Malaysian selalu stay di area ni dan banyak kedai jual makanan halal serta jual souvenir yang murah. Dah book hotel ni 3 bulan sebelum pergi melalui booking.com. 

Gambar kenang-kenangan di Mstay Hyde Park Hotel :p

Lobi hotel

Pemandangan dari bilik hotel kami.

Selepas berehat, kami lunch di Noodle Oddle yang terletak di sebelah hotel je. Restaurant ni famous dengan masakan itik. Masa kami makan pon dorang mainkan lagu Siti Nurhaliza, feeling di Malaysia pula masa tu.

Wefie sebelum lunch :p

Baru sehari dah rindu nasi :p

Dah makan ambil masa rehat lagi di hotel. Jam 1.30 petang kami naik train ke Marble Arch Station. En.suami cakap nak bawa saya jalan-jalan di sekitar Hyde Park. Keluar je dari Marble Arch Station ni dah boleh nampak Hyde Park dan Winter Wonderland.

The view is breathtaking, enjoy the picturesque photos :)






Sebelum masuk area Hyde Park, memang saya dah excited dah nak masuk Winter Wonderland. Every year winter wonderland ni akan dibuka mulai bulan November hingga bulan Januari dan dibuka dari jam 10pagi hingga 10 malam. Masuk free :)

Selepas jalan-jalan di Hyde Park, kami masuk ke Winter Wonderland, excited macam budak-budak. Macam biasa before masuk memang security di sana akan buat pemeriksaan bag dan jangan lupa senyum :)






Selepas happy-happy di Winter Wonderland, kami balik ke hotel dalam jam 6 petang. Beza masa di London dan Malaysia, 8 jam. Malaysia dah tengah malam, saya dah mengantuk dah jam 5petang di London. Jet lag saya agak teruk sebab berlarutan sampai 1 minggu. Mengantuk sikit, suami dah kejutkan lol.




P/s : Cepatnya masa berlalu, hari ni dah masuk hari ke 15 kita berpuasa di bulan Ramadhan. Baca satu ayat ni yang buat hati saya rasa sebak, buatlah amal sebaik mungkin umpama ni Ramadhan terakhir bagi kita. Moga dipermudahkan segalanya untuk kita semua. Amin.





London Day 1
London Victoria Coach Station
Bayswater
Mstay Hyde Park Hotel
Marble Arch Station
Hyde Park
Winter Wonderland



Salam.






Sunday, June 04, 2017

Amsterdam Part 1


Assalamualaikum, Hi! Entri kali ni dilemma nak bagi tajuk apa, sebab eurotrip hari tu pergi 14days macam tu, jadi nak buat sampai part 14??? fikir balik macam jauh lagi perjalanan nak buat semua entri. Nak buat sinopsis macam rugi pula sebab banyak tempat saya dan en.suami cover last year :p


Perjalanan kami bermula pada 3 Disember, dari Sabah ke KLIA, then dari Kuala Lumpur ke Amsterdam kami naik Qatar Airways selama 15jam, transit kejap di Doha.

   

Gambar kenang-kenangan di Hamad International Airport, Doha. Transit dalam 2 jam macam tu kalau tak silap, sempat solat dan bersihkan diri. Airport ni sangat la cantik :)


Paling saya suka naik Qatar Airways ni of course lah makanan dia yang sedap. 

Selepas 15jam perjalanan dari Kuala Lumpur kami sampai ke Amsterdam Airport Schiphol. Kami sampai di Amsterdam dalam pukul 12tengahari pada 4 Disember, dan ambil masa untuk bersihkan diri dan solat. Toilet sini free. Then baru lah, kami beli train ticket dari Amsterdam Airport to Amsterdam Central dengan harga €5,20 per person dan perjalanan dalam 15minit.

Dah sampai di Amsterdam Central, plan asal nak jalan-jalan sekitar bandar, tapi tempat simpanan bagasi agak pricey, so kami decide untuk bertolak terus ke Amsterdam Sloterdjik.

Ni train dari Amsterdam Central ke Amsterdam Sloterdjik. Dan harga train ticket ialah €3,20 per person dan masa perjalanan ialah 5minit je :)


Amsterdam Sloterdjik Station ni ialah tempat dimana kami akan menunggu OuiBus untuk perjalanan dari Amsterdam ke London. Memandangkan bas yang kami naik akan sampai malam. Kami jalan-jalan sekitar station ni, ada satu tempat ni memang khas tempat letak basikal. Kalau saya pun boleh jadi pelupa letak basikal kat mana. Hehe.


Memandangkan suhu di luar Amsterdam Sloterdjik Station ni makin sejuk, kami berehat di dalam station. Kerusi tidak disediakan di dalam station ni melainkan kita duduk di dalam mana-mana restaurant. Gambar di atas ni tiket masuk WC (toilet), dengan harga €0.50, bagi dorang 50sen je. Serious berbaloi bayar RM2++ sebab toilet dorang sangat la canggih dan bersih, tak ambil gambar sebab tak bawa handphone pun dalam toilet (rasa rugi sikit..) Next entri akan selit sket tentang toilet di negara-negara di Europe ni. Hehe :p

Saya dan en.suami cari satu sudut dan duduk di lantai then ada satu masa tu en.suami nak berdiri tapi macam tak larat (faktor kesejukan hee..) ada sorang local situ hulur tangan untuk bantu en.suami berdiri. See, benda sekecil macam ni boleh buat hati kita tersentuh.

Suhu sebelah malam makin sejuk dengan -4celcius, makin sejuk makin lapar, kami decide untuk menunggu di dalam Starbuck dan beli hot chocolate, makan energy bar dan roti.


Sepatutnya bas kami sampai jam 8.30malam. Cuak la juga sebab tak sampai-sampai pun. Pukul 9malam macam tu baru lah OuiBus sampai. Senang je, tunjuk tiket melalui handphone dan boleh simpan bagasi. Bas pun sangat la selesa.

Maka bermula lah perjalanan kami dari Amsterdam ke London.  Sepanjang perjalanan kami akan turun dua kali untuk pemeriksaan imigresen dan ada masa tu akan turun dari bas sebab naik feri. Di dalam OuiBus, pemandu akan bagi borang untuk diisi supaya mudah untuk diperiksa semasa di immigresen.

Memandangkan kami naik midnight bus, kerja kami adalah tidur je dan ambil masa yang ada untuk rehatkan badan. Perjalanan dari Amsterdam ke London mengambil masa selama 9jam 55min.



Day 1
Sabah - KLIA2
KLIA2 - KLIA
Amsterdam Airport Schiphol
Amsterdam Central
Amsterdam Sloterdijk Station







Next entri, London :)
Salam.