Saturday, April 23, 2016

My Brother's Wedding.


Alhamdulillah. Adik dan pasangannya selamat diijabkabulkan bulan lepas 25 Mac. Happy, ahli keluarga makin bertambah. Saya dan en.suami dapat cuti. Awal bulan terus book flight ticket. Satu-satunya adik lelaki, moga perkahwinan ini kekal hingga ke Jannah. Saling bertolak ansur, percaya antara satu sama lain dan sentiasa bersama. :)



Welcome to our family, Lia :)



Saturday, April 16, 2016

Bohey Dulang, Semporna.



21 Februari 2016 lepas saya dan encik M decide untuk pergi pulau di Semporna, lama dah rancang nak pergi tapi tak ada peluang pun dan nasib baik salah seorang staf bagi phone number boatman yang boleh kami hubungi, Encik Ah Man. Kebetulan kami walk-in beberapa hari sebelum weekend dan alhamdulillah kami sempat join dengan group lain. Satu bot 12 penumpang. Pagi 21hb tu kami berkumpul di Jeti Semporna jam 8.30pagi. Pukul 9 pagi bot pun bergerak selepas boatman uruskan permit kebenaran untuk memasuki pulau. Hari ni kami pergi ke 3 pulau, bawah ni program kami,

i) Pulau Bohey Dulang
- Naik bukit.
ii) Pulau Matabuan
iii) Pulau Sibuan 
- Snorkeling
- Makan tengahari.


Pulau Bohey Dulang


Sebelum sampai di Bohey Dulang, boat akan berhenti sekejap di kawasan air yang jernih ni. Bila stop macam ni, sila ambil gambar banyak-banyak :p Group lain ada yang cikgu dan ada juga beberapa orang yang kursus di Tawau dan ambil masa kejap pergi ke pulau-pulau di Semporna ni :)

 Ni gambar sebelum kami bergerak di Jeti Semporna. 

 Lupa dah berapa minit dari Jeti Semporna, selamat sampai di Pulau Bohey Dulang yang indah ni.
Sebelum naik bukit Bohey Dulang, kena tulis nama dulu. Hari tu saya mabuk laut, pening dan muntah, tak dapat naik bukit Bohey Dulang. Thanks encik M. Disebabkan tak dapat naik, maka saya dan encik M amik gambar banyak-banyak sementara tunggu group lain turun bukit. 

 Seriously lawa, apatah lagi pemandangan dari atas bukit :)


Pulau Matabuan
Selepas pergi ke 1 jam setengah di Pulau Bohey Dulang, kami bergerak ke Pulau Matabuan. Di sini kami boleh lihat perkampungan di atas laut, penduduknya dari suku kaum Bajau Laut (Sea Gypsies).

 Masa ni boatman kami, Ah Man explain tentang Matabuan Island ni :)

Adik-adik kecil ni osem ok, selepas amik gambar ni, adik ni terus lompat berenang pergi ke bot kami :) Kami tak bawa apa-apa, dapat bagi adik kecil ni gula-gula je sobsobsss


 Selepas 1 jam di sini, kami bergerak ke Sibuan Island pula untuk aktiviti seterusnya, snorkeling! :)

Pulau Sibuan


 Ah Man yang bawa beg tu :p


 Di Sibuan Island ni, kami disediakan makanan tengahari dan selepas tu diberi masa 1 jam untuk snorkeling. 

Pakej semua pulau ni ;
termasuk tiket masuk,
makanan tengahari (di Sibuan Island),
Snorkeling gear dan jaket keselamatan.


Hari yang sangat ohsem sebab berpeluang melihat keindahan ciptaan Allah. Mengenai keselamatan di pulau-pulau ni, alhamdulillah setiap pulau dijaga oleh anggota-anggota tentera. Yang penting, naik bot yang mempunyai permit dan selalu bergerak dalam kumpulan :)


Moga next time berpeluang lagi ke Bohey Dulang. Sedih tak dapat naik bukit. Petua sorang akak staf tempat saya kerja, if mabuk laut, on the way tu minum sikit air laut, mesti tak pening-pening dah. Next time nak try! :p 



Happy walaupun balik dengan muka gelap, jangan lupa pakai sunblock, oke ?





Sayonara Semporna :)






Saturday, April 09, 2016

Leo Maximus Gladiator.


23 Mac lepas, saya dan encik M ada kawan baru. Ni haa, kucing comel kepala bulat.



Leo Maximus Gladiator.
Sp : British Short Hair, Lilac. 
DOB : 16 Januari 2016,  Sabahan. :p 



Comel. Kaki dan tangan pakai stokin. Excited betul saya balik kerja, balik rumah terus main dengan Leo. Love you Leo! :)





Saturday, April 02, 2016

Seoul Part 7.


Hari ke-7

Hari ni hari terakhir saya dan encik M di Seoul. Hari terakhir kami santai sikit dan ambil masa beli souvenir untuk keluarga dan rakan-rakan. Kami jalan-jalan dan explore kedai-kedai di area Namdaemun Market dan Itaewon.
Jongno3(sam)-ga ni la station yang kami mula dan akhiri setiap hari, dekat dengan Beewon Guest House.

Rambang pilih souvenir. Di Korea ni saya dan encik M minat sangat dengan sudu korea. Beli 3 set bawa balik hehe. Kedai jual souvenir murah-murah banyak di area Namdaemun Market. Nak beli kena pandai masuk mana2 kedai then buat perbandingan dan kena pandai tawar menawar. Kedai uncle ni saya dan encik M tawar menawar melalui kalkulator je. Tiap barang yang kami beli, dia akan suruh pilih free gift. Lupa nama kedai ni, masuk mana2 kedai cuba orang yang seiras ngan pakcik ni, k. Hehe :P


Tengah jalan-jalan cuci mata, jumpa kedai kebab. Excited bila jumpa makanan halal di area Namdaemun Market. Kebab di Korea ni selalunya KRW4000 / KRW5000 (RM17+ / RM19+), saiz sangat besar dan mengenyangkan, tapi saya dan encik M tak suka beli satu je, wajib beli 2 sebab musim sejuk cepat lapar. Hehe :P

 Ni area Hongdae, kat sini banyak jual stokin comel-comel. Cuma KRW1000 je (RM3.80) sepasang. Bawa budak-budak mesti dorang suka ni :P

Sambil jalan-jalan, encik M bawa saya masuk kedai alat tulis di area Namdaemun Market ni. Ada satu kedai ni sampai 4 tingkat inc underground. Dan setiap aras, lain-lain pilihan alat tulis dan kelengkapan sekolah. Rambang mata. Tapiii sayang, kami khusyuk sangat pilih alat tulis, lupa nak ambil gambar dalam kedai :P

Selain souvenir dan alat tulis, di Namdaemun Market ni banyak jual barang secara borong seperti T-Shirt, Stokin dan lain-lain. Saya pernah borong stokin untuk kerja di sini. Sangat la murah. KRW2000 (RM8) untuk 3 pasang. Saya beli 12 pasang sebab kualiti sangat la osem. Suka makcik-pakcik di sini, jumpa je ucap anyeonghaseyo.


Sebelum balik, saya dan Encik M singgah lagi di Makan Restaurant area Itaewon. Ni last meal sebelum kami berangkat ke airport malam nanti. Lupa nama menu ni, yang penting semuanya sedap dan rasa sangat berlainan dengan masakan kita :)

Sebelah malam pula kami berangkat ke Incheon Airport dan bermalam di sana sebab flight balik ke Malaysia awal pagi keesokkan hari. 

Gembira sangat sebab tempat-tempat yang kami lawati di Seoul ni sangat la menarik dan banyak belajar budaya dorang. Dan alhamdulillah perjalanan kami sepanjang di sini berjalan lancar dan diberi kesihatan yang baik.

Banyak kenangan indah di sini, makanan yang sedap, rakyatnya yang peramah dan sangat membantu especially bila saya dan encik M sesat jalan dan setiap tempat yang kami pergi, kami ambil masa untuk melihat budaya dan rasa syukur atas setiap nikmat yang diberikan.

InsyaAllah lain masa, panjang umur dan murah rezeki, kami akan pergi ke Busan dan Jeju pula :)


Good bye Korea, you will be missed




Assalamualaikum.