Thursday, June 30, 2016

Langkawi Part 3.


Assalamualaikum, Hi! Nak sambung kisah di Langkawi. Selepas pergi ke pulau-pulau sekitar langkawi, sebelah petang saya dan en.suami pergi ke Underwater World. Sebelum ni pergi dengan parents tak sempat pula nak masuk. Memandangkan sebelah bangunan underwater world ni tempat shopping, jadi kena pandai dan sabar sket cari tempat parking. Entrance fee RM33 seorang. Nasib baik sempat tengok pertunjukan penguin tengah makan-makan :p


Rockhopper (Sc. name : Eudyptes moseleyii)
 Sekor ni berenang-renang depan saya, comel je bulat




Masa mula-mula datang ke Langkawi ni, ada juga tanya dengan Puan Shazmiera kat mana tempat makan yang sedap dan dia cadangkan untuk try Laksa Kaw Ikan Sekoq. Senang je nak cari tempat ni, betul-betul tepi Lapangan Terbang Langkawi. Kami pergi sebelah petang jam 5 macam tu. Ramainya orang makan kat sini. Makan sambil menghadap laut. Best :)
    

 
Tadaaaa, Laksa kaw ikan sekoq. Sedap!

Dah makan-makan, kami pergi cari replika helang ni. Sedih sikit sebab masa kami pergi ada construction pula bahagian depan helang ni, dapat amik gambar dari tepi je, sobsss. Sebelum balik ke hotel, kami beli sket souvenirs untuk family :)


Next entri kami pergi ke Panorama  Langkawi Skycab  Cable Car, nnti sambung lagi :p


Assalamualaikum.

Wednesday, June 29, 2016

Langkawi Part 2.


Assalamualaikum, Hi! Entri kali ni entri banyak gambar, biarlah gambar berbicara.  Eh :p Entri ni sambungan hari kedua di Langkawi. Actually dah pergi Langkawi 6 tahun lepas (tahun 2010) dengan family. Banyak perubahan especially sepanjang pantai Cenang ni. Banyak hotel dan kedai-kedai pun bertambah. Rindu masa pergi dengan keluarga. Oh lupa nak tambah, pakej percutian yang kami pilih ni include transportation ke pulau-pulau sekitar langkawi ni. Pakej under Puan Shazmiera ni (Hotel inc breakfast + Kereta + Pulau-pulau sekitar Langkawi).

Suasana breakfast di hotel, boleh duduk di pantai. Puan Shazmiera dah explain dah a day before macam mana nak pergi ke Pulau. Tak jauh dari Sandy Beach resort ni, lebih kurang 5minit jalan kaki, kami sampai di AB Travel Station ni. Dah daftar, kami akan diberi pelekat, boleh lekat di baju/tudung. Tak tanya harga transportation ni sebab dah inc dalam pakej. Dari AB Travel station ni, kami naik van, dan dalam 10-15minit kami sampai di jeti. Ramainya pelancong time tu, take time juga ambil giliran untuk naik bot.


 Macam zizang, but itu bukan zizang :p

 Ni bot-bot yang bakal kami naik hehe

 Pulau pertama kami pergi, Pulau Dayang Bunting. Dari Jeti ke sini ambil masa 15minit. Gambar di atas ni seperti seorang wanita mengandung :)

Dah sampai di Pulau Dayang Bunting, kami naik bukit (bukit ke? :p) sikit dan ada trail yang disediakan, sebab stamina tak berapa nak fit, 10minit camtu sampai dah ke tasik yang cantik ni, tak mandi pun sebab tak reti berenang. Ada jaket keselamatan but still penakut. Hehe. Suami cakap agak dalam tasik ni, nasib baik tak turun join dia (alasan?). Jadi, tengok en.suami dan pelancong-pelancong lain je mandi :p

Selepas 30 minit, kami dibawa pula ke satu tempat ni, lupa dah nama tempat ni tapi seriously banyak burung helang. Asal usul nama langkawi ada kaitan dengan burung helang ni :)


Selepas 10 minit kami singgah pula ke Pulau Beras Basah. Kat sini pun tak mandi sebab lebih suka menikmati pemandangan. Kat sini ada pondok jual makanan dan minuman, dan paling best banyak monyet and the gang. Jadi kena hati-hati jaga beg dan pakaian semua. Saya dan en.suami duduk je di satu meja ni dengan satu family lain, tengah kami sembang-sembang, beg sorang pakcik ni diambil oleh si monyet and the gang. Err, pandai monyet tu ambil sandwich. Kesian pula tengok pakcik tu.



Kami gerak dari AB Travel Station jam 9 pagi dan balik semula ke Jeti dalam jam 1.30 tengahari. Seriously best & ohsem. Balik hotel, rehat, lunch dan solat. Sebelah petang pula kami pergi ke Underwater world. Next time sambung cerita lagi. Bai! :)






Wednesday, June 22, 2016

Langkawi Part 1.


Assalamualaikum, sambung cerita selepas jalan-jalan dengan adik di Sepang. Petang tu flight kami dari Kuala Lumpur ke Langkawi. 2 bulan sebelum bercuti, saya cari pakejj yang disediakan. Jumpa satu page di Fb ni yang buat pakej hotel dan kereta sewa. Nama owner dia, Shazmiera.

Actually boleh je book asing-asing tapi pilih pakej macam ni sangat menyenangkan, tak perlu contact orang yang berlainan. 2 in 1. Owner yang buat pakej ni senang berunding siap tanya lagi nak bilik yang macam mana, nak dekat dengan laut ke, jauh dari laut ke.. Puan Shazmiera pun sediakan pakej untuk pasangan yang honeymoon, sambut anniversary dan lain-lain.

Lain pakej, lain harga ikut permintaan dari kita. Jadi saya pilih pakej hotel 3hari 2malam inc kereta sewa. En.suami cakap oke (green light!) :p


 



Dah sampai di airport, Puan Shazmiera dan suami dia serahkan kereta sewa Myvi dan hantar kami ke hotel. Hotel kami betul-betul depan Pantai Cenang. Bangun pagi boleh terus ke pantai. Excited!

Jadi 3 hari 2 malam (3-6 Jun) di sini kami stay di Sandy Beach Resort (pakej ni inc breakfast). Bilik pun sangat selesa. Sepanjang pantai memang banyak kedai makan. Jadi lokasi hotel ni sangat strategik, paling happy bila nampak stall burger depan hotel.

Memandangkan letih tunggu flight ke Langkawi, malam tu kami hanya jalan-jalan sekitar hotel dan shopping sikit. Nanti rajin, sambung cerita lagi. :p






Bai.






Saturday, June 18, 2016

Sepang.


3 Jun lepas, saya dan en.suami rancang untuk bercuti ke Langkawi. Masa tunggu flight kl to Langkawi, adik dan isteri bawa kami jalan-jalan area Sepang. Plan asal nak duduk je tunggu next flight. Nasib baik adik pujuk pi jalan-jalan. Masa belajar dulu di Sungai Buloh, takde kereta. Hanya tahu jalan pergi  ke Mid Valley dan Times Square je :p





Adik dan adik ipar, thanks! :)

Pergi ke Extreme Theme Park, main go-kart. Pilih double seater sebab boleh duduk rehat je kat belakang bila en.M yang drive hehe. Masa ni adik ipar tengah mengandung so kami je la jadi kanak-kanak riang di situ. Dah penat main go-kart, pi tepi laut sambil makan aiskrim durian dan ABC. Bila dah masing-masing busy dengan kerja, happy sangat2 sebab dapat luang masa bersama. Tq adik. Nanti akak beli ole-ole, k. :p





Next, Langkawi :)
Salam Ramadhan semua.









Friday, June 03, 2016

Heal.




 - R E M I N D E R -


"Many broken people approach me for help. Because I am one of them. I suppose healing has become a lifestyle for me. But I guess you never really become an expert at pain. One thing I have learned is this : don't control the tears. They are there for a reason. They were sent to heal you. Cry, because that's how we heal. Especially cry to Allah. I know that is the only reason I still walk around. Cry especially at tahajjud. I can give no better advice to the broken. I can give no better advice to myself." - Yasmin Mogahed.




---





Saturday, May 21, 2016

Happy Teacher's Day.



16th May. Awal pagi dah pergi kedai bunga. Dalam perjalanan, tak tahu nak bagi macam mana kat en.suami, tinggalkan je di pondok pakcik guard sekolah. Terima kasih banyak banyak pak cik. Last year bagi bunga 3 kuntum. Jadi tahun ni bagi sejambak :p 




Happy Teacher's Day en.suami, thank you ajar saya English :p






Saturday, May 07, 2016

Pengurusan Jenazah.


2 bulan lepas, saya mengikuti kursus pengurusan jenazah bersama staf satu department. Sebelum ni langsung tak pergi mana-mana kursus macam ni. Jadi ambil peluang ni untuk belajar. Kriteria orang yang menguruskan jenazah ni perlulah ada sikap berani, sabar, amanah dan mempunyai kemahiran dan ilmu yang cukup. Dalam kursus ni juga kami belajar bagaimana mengendalikan jenazah yang mempunyai penyakit HIV. Selain tu, kami dibahagi juga kepada beberapa kumpulan, kami belajar sukatan kain kafan dan peralatan lain yang perlu ada.





Sebelah petang, kami belajar pula cara mnguruskan jenazah perempuan. Buat praktikal sekali. Dah selesai belajar, kami dalam kumpulan sediakan kain kafan mengikut sukatan. Dan bahagian kursus yang menyedarkan diri kami, bila kami sendiri menguruskan jenazah-jenazah yang tidak dituntut di hospital. Perasaan sedih dan insaf menyelubungi hati. Dalam Islam, menganjurkan umatnya (sunat) supaya mengingati kematian, menziarahi orang sakit, menziarahi kubur, menghantar jenazah ke kubur dan sebagainya. Belajarlah, kerana ilmu seperti ini kita akan guna kan juga suatu hari nanti :)






Assalamualaikum.







Saturday, April 23, 2016

My Brother's Wedding.


Alhamdulillah. Adik dan pasangannya selamat diijabkabulkan bulan lepas 25 Mac. Happy, ahli keluarga makin bertambah. Saya dan en.suami dapat cuti. Awal bulan terus book flight ticket. Satu-satunya adik lelaki, moga perkahwinan ini kekal hingga ke Jannah. Saling bertolak ansur, percaya antara satu sama lain dan sentiasa bersama. :)



Welcome to our family, Lia :)



Saturday, April 16, 2016

Bohey Dulang, Semporna.



21 Februari 2016 lepas saya dan encik M decide untuk pergi pulau di Semporna, lama dah rancang nak pergi tapi tak ada peluang pun dan nasib baik salah seorang staf bagi phone number boatman yang boleh kami hubungi, Encik Ah Man. Kebetulan kami walk-in beberapa hari sebelum weekend dan alhamdulillah kami sempat join dengan group lain. Satu bot 12 penumpang. Pagi 21hb tu kami berkumpul di Jeti Semporna jam 8.30pagi. Pukul 9 pagi bot pun bergerak selepas boatman uruskan permit kebenaran untuk memasuki pulau. Hari ni kami pergi ke 3 pulau, bawah ni program kami,

i) Pulau Bohey Dulang
- Naik bukit.
ii) Pulau Matabuan
iii) Pulau Sibuan 
- Snorkeling
- Makan tengahari.


Pulau Bohey Dulang


Sebelum sampai di Bohey Dulang, boat akan berhenti sekejap di kawasan air yang jernih ni. Bila stop macam ni, sila ambil gambar banyak-banyak :p Group lain ada yang cikgu dan ada juga beberapa orang yang kursus di Tawau dan ambil masa kejap pergi ke pulau-pulau di Semporna ni :)

 Ni gambar sebelum kami bergerak di Jeti Semporna. 

 Lupa dah berapa minit dari Jeti Semporna, selamat sampai di Pulau Bohey Dulang yang indah ni.
Sebelum naik bukit Bohey Dulang, kena tulis nama dulu. Hari tu saya mabuk laut, pening dan muntah, tak dapat naik bukit Bohey Dulang. Thanks encik M. Disebabkan tak dapat naik, maka saya dan encik M amik gambar banyak-banyak sementara tunggu group lain turun bukit. 

 Seriously lawa, apatah lagi pemandangan dari atas bukit :)


Pulau Matabuan
Selepas pergi ke 1 jam setengah di Pulau Bohey Dulang, kami bergerak ke Pulau Matabuan. Di sini kami boleh lihat perkampungan di atas laut, penduduknya dari suku kaum Bajau Laut (Sea Gypsies).

 Masa ni boatman kami, Ah Man explain tentang Matabuan Island ni :)

Adik-adik kecil ni osem ok, selepas amik gambar ni, adik ni terus lompat berenang pergi ke bot kami :) Kami tak bawa apa-apa, dapat bagi adik kecil ni gula-gula je sobsobsss


 Selepas 1 jam di sini, kami bergerak ke Sibuan Island pula untuk aktiviti seterusnya, snorkeling! :)

Pulau Sibuan


 Ah Man yang bawa beg tu :p


 Di Sibuan Island ni, kami disediakan makanan tengahari dan selepas tu diberi masa 1 jam untuk snorkeling. 

Pakej semua pulau ni ;
termasuk tiket masuk,
makanan tengahari (di Sibuan Island),
Snorkeling gear dan jaket keselamatan.


Hari yang sangat ohsem sebab berpeluang melihat keindahan ciptaan Allah. Mengenai keselamatan di pulau-pulau ni, alhamdulillah setiap pulau dijaga oleh anggota-anggota tentera. Yang penting, naik bot yang mempunyai permit dan selalu bergerak dalam kumpulan :)


Moga next time berpeluang lagi ke Bohey Dulang. Sedih tak dapat naik bukit. Petua sorang akak staf tempat saya kerja, if mabuk laut, on the way tu minum sikit air laut, mesti tak pening-pening dah. Next time nak try! :p 



Happy walaupun balik dengan muka gelap, jangan lupa pakai sunblock, oke ?





Sayonara Semporna :)